iq magazine
:career
KEIMENO ΕΥΘΥΜΗΣ ΚΑΛΦΑΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ:
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ. ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΤΑΝ ΠΡΩΤΑ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ, ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΚΡΙΝΙΑ, ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟ ΖΩΔΙΟ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ, ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ.
BABY
SITTER

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ “Η ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ” ΕΝΩ ΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ “ΝΤΑΝΤΑ”. ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΝΩ -ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ- ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Αξίζει να βάλεις τη δουλειά της «φύλαξης παιδιών» στο βιογραφικό σου, γιατί αυτή προδίδει πολλά για το χαρακτήρα σου, τα οποία θα εκτιμηθούν από το μελλοντικό εργοδότη:

ΥΠΟΜΟΝΗ - ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ:
Το συγκεκριμένο επάγγελμα χρειάζεται τρομερή υπομονή και εξοικείωση με τα παιδιά. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις πολλές φορές το ίδιο πράγμα μέχρι στο τέλος να γίνει, ενώ αν δε φημίζεσαι για την ψυχραιμία σου, καλύτερα να μην το δοκιμάσεις καθόλου.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ:
Η οικογένεια που θα εμπιστευτεί τη φύλαξη του παιδιού της σε εσένα, θα σε βάλει μέσα στο σπίτι της. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην ασχοληθείς με πράγματα που δεν αφορούν τον τομέα σου και να μη μεταφέρεις προς τα έξω τα οικογενειακά μυστικά.

ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ:
Κανένας δε θα εμπιστευτεί τη φύλαξη του παιδιού του εκεί που δεν υπάρχει χαμόγελο. Η φροντίδα μικρών παιδιών είναι συνώνυμο με το χαμόγελο σου. Βασικά, πρέπει να είναι.

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Τα παιδιά βαριούνται πολύ εύκολα. Γι’ αυτό πρέπει να εξιτάρεις το ενδιαφέρον τους δημιουργώντας

νέους όρους στο παιχνίδι κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη φαντασία τους.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:
Οι πρώτες βοήθειες είναι ένα σημαντικό προσόν το οποίο θα εκτιμηθεί και θα σου προσφέρει πολλά συν. Και εδώ που τα λέμε, οι πρώτες βοήθειες θα σου χρειαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

ΕΥΘΥΝΗ:
Το μεγαλύτερο skill πάντως είναι το αίσθημα ευθύνης που καλείσαι να δείξεις στη δουλειά σου και κατ’ επέκταση στο παιδί που διαμορφώνει το χαρακτήρα του. Είναι πολύ σημαντικό. Γενικά, δεν είναι εύκολη δουλειά αλλά, αν τα καταφέρεις, θα σου μάθει να εργάζεσαι υπό πίεση. Όλα τα παραπάνω είναι ιδιότητες που κανένα πτυχίο δεν μπορεί να σου προσφέρει, οπότε βούτα στα βαθιά άφοβα και βγες στην επιφάνεια με το κεφάλι ψηλά!

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΣΟΥ ΧΕΡΙ!
ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ, ΟΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΟΜΩΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΣ:

ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ:
Είτε για το πρόσωπο, είτε για τον ποπό είτε για τα χέρια, τα υγρά μαντιλάκια θα δεις ότι έχουν πολύ περισσότερες χρήσεις από ό,τι υπέθετες.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ:
Είναι δικά του και πάντα θα βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο, την σήμερα μαζί σου!λληλη στιγμή. Προτίμησε μπογιές και πλαστελίνες, γενικά ότι μπορεί να συνδυαστεί με δημιουργικότητα.

ΒΙΒΛΙΑ:
Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια. Μπορείς να φτιάξεις μια προσωπική συλλογή με παιδικά βιβλία τα οποία θα έχεις για όποιο παιδί και αν προσέξεις. Διαβάζοντάς το βγάλε τον ηθοποιό που κρύβεις μέσα σου.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
Είναι ζωτικής σημασίας να έχεις πάντα κοντά το τηλέφωνό σου, ώστε όποτε χρειαστεί, να καλέσεις αμέσως την οικογένεια ή να μπορεί να σε βρει ανά πάσα στιγμή ο γονιός. Πρόσεχε μόνο να μην το παρακάνεις και καλείς με το παραμικρό, δε θα εκτιμηθεί από τα «αφεντικά» σου.

ΔΩΡΑΚΙΑ:
Με το παιδί θα πρέπει να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης και συμπάθειας. Θα μπορούσες, λοιπόν, με μικρά δωράκια, αυτοκόλλητα ή ακόμα και λιχουδιές (πάντα σε συμφωνία με την οικογένεια) να κερδίζεις την προσοχή του και να το επιβραβεύεις όταν θα κάνει κάτι σημαντικό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
CD με παιδικά τραγούδια και παιχνίδια θα σου φανούν επίσης χρήσιμα για τη δουλειά σου.

ΑΤΖΕΝΤΑ:
Θα πρέπει να κρατάς κάπου οργανωμένα τις ώρες που δουλεύεις, ώστε να ξέρεις τι θα πληρωθείς.

ΑΠΟΛΑΒΕΣ:
Αν καταφέρεις και μπεις σε κάποιο γραφείο «νταντάδων» (υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα) η τιμή θα καθορίζεται απ’ αυτό, συνήθως θα πληρώνεσαι κάθε μήνα και μάλιστα το γραφείο θα μπορεί να σε αξιοποιεί κατάλληλα και σε άλλα παιδιά με σκοπό να συμπληρώσεις τις ώρες που εξ αρχής έχετε συμφωνήσει. Ως free lancer θα πληρώνεσαι με την ώρα και οι τιμές κυμαίνονται από € 3 έως 4 ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα βρεις και αμοιβή και με € 5 την ώρα.

ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ:
Αν αγαπάς τα παιδιά, αν δε σιχαίνεσαι τον εμετό, τις μύξες και τα κακά. Να το κάνεις αν θέλεις να τεστάρεις τον εαυτό σου ως γονιό, αν θέλεις να μπεις σε ένα ωράριο εργασίας το οποίο θα σου οργανώσει την ημέρα και τέλος να το κάνεις αν σου αρέσει να ξεπερνάς εμπόδια και δυσκολίες.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ:
Αν δεν έχεις υπομονή και δε συμπαθείς τους «περίεργους» γονείς. Αν δε θέλεις να απαντάς σε άβολες ερωτήσεις για εσένα, αν σου αρέσει ο ύπνος και αν νευριάζεις με το παραμικρό.

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ:
-ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ
Ναι! Πρέπει να συνηθίζεις αυτήν την ατάκα.
-ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; -ΓΙΑΤΙ;
Θα λατρέψεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να εξηγήσει τα πιο συνηθισμένα και καθημερινά πράγματα.