iq magazine
:ACHIEVERS
KEIMENO Ευθυμης Καλφας

ΤΟ HOPWAVE ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ, ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ, ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΤΟΝ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΟ ΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ CRUISEINN ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΟΥΝ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΑΦΕΝΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ CRUISEIΝΝ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ. Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ HOPWAVE ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ BLUE GROWTH, ΕΝΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ THE SQUEEZE#6 ΤΟΥ ORANGE GROVE ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ €15.000!.

ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ HOPWAVE ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΛΠΙΛΙΔΗΣ
CEO, CONTACTS, CODING, MARKETING


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ
CTO, DEVELOPMENT, PRODUCT DESIGN, CODING


ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΚΟΜΑΝΗΣ
CFO, SALES, TRAVELLING A LOT(!)

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Πιλπιλίδη, CEO του hopwave και μάθαμε για όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που έχει καταφέρει η ομάδα προτού καν κλείσει χρόνο.


Πώς σας ήρθε η ιδέα ρε συ Γιώργο; Μαζί με το Γιώργο Σιάτρα, εντοπίσαμε την έλλειψη πληροφόρησης των τουριστών, σχετικά με τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες που προσέφεραν τα μικρά εκδρομικά καράβια. Γυρνώντας στα λιμάνια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάτμου, του Ηράκλειου της Κρήτης, της Ρόδου και περνώντας από το Κουσάντασι, παρατηρήσαμε ότι τα καράβια αυτά βασίζονται ακόμα στις πωλήσεις του «κράχτη» που φωνάζει στους περαστικούς «Come with me! I’m gonna take you somewhere nice and we are gonna have fun!». Μετά από κάποιες γρήγορες συνεντεύξεις στο δρόμο με ξένους τουρίστες, ήταν εύκολο να παρατηρήσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς τα μικρά καράβια και την άγνοιά τους για τους προορισμούς που αυτά καλύπτουν. Έτσι, είδαμε την ανάγκη για ένα hopwave. Στην πορεία μπήκε στην ομάδα ο Βασίλης Αρκομάνης, που είναι από τη Σκόπελο και είχε κοινές ανησυχίες με εμάς και με μια σειρά μικρών και μεγαλύτερων “hops”, φτάσαμε να συζητάμε σήμερα μαζί σου!


Κατά πόσο έχει αλλάξει-βελτιωθεί από την πρώτη παρουσίαση μέχρι σήμερα; Η αρχική ιδέα ήταν η προβολή αυτών των δρομολογίων και πλέον μιλάμε για ολοκληρωμένη πλατφόρμα κρατήσεων με στόχο το island hopping σε μικρά και μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα. Πλέον το hopwave είναι ένα εργαλείο στα χέρια των ταξιδιωτών για τη γρήγορη και εύκολη μεταφορά τους από νησί σε νησί και τους προσφέρει, μέσα από μια ευχάριστη εμπειρία στη δυνατότητα να ανακαλύπτουν συνεχώς νέους προορισμούς.


Και πώς λειτουργεί το hopwave; Θα τα καταφέρει ο μέσος τουρίστας στην Ελλάδα;
Είναι πολύ απλό! Δηλώνοντας μία αφετηρία, ο ταξιδιώτης έχει στη διάθεσή του όλους τους δυνατούς προορισμούς είτε γύρω από αυτό το νησί-αφετηρία, είτε προς άλλα κοντινά νησιά. Επιλέγοντας τον προορισμό που του αρέσει (είτε με το όνομα είτε απλά βλέποντας φωτογραφίες


των προορισμών), μπορεί να συγκρίνει όλους τους υποψήφιους τρόπους μετακίνησης και όλες τις δραστηριότητες όπως καταδύσεις, επισκέψεις σε σπηλιές, tour σε 3 ή 4 νησιά μέσα στη μέρα. Τέλος, έχοντας επιλέξει το καράβι και τη δραστηριότητα που επιθυμεί, μπορεί να δει λεπτομέρειες, φωτογραφίες και κριτικές από άλλους χρήστες και να κλείσει άμεσα το εισιτήριό του για αυτό το δρομολόγιο.


Αυτό ακούγεται ιδιαίτερα δύσκολο στο να το οργανώσετε και να συλλέξετε τις πληροφορίες. Πώς σας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι κάτοικοι των νησιών την εφαρμογή σας; Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες των καραβιών βλέπουν την αξία μιας εφαρμογής όπως το hopwave. Πέρα από το να είναι θετικοί σε αυτά που τους προτείνουμε, πολλές φορές έρχονται και οι ίδιοι με προτάσεις που βοηθούν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας για τους ταξιδιώτες μέσα από την εφαρμογή μας. Τον πρώτο χρόνο καλύπτουμε συγκεκριμένους νησιωτικούς προορισμούς, για να μπορούμε να έχουμε έτοιμο ένα όμορφο αποτέλεσμα που θα είναι από μόνο του λόγος να επισκεφτεί κάποιος τα νησιά στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Stay tuned!


Κατά πόσο η ενασχόληση σας με το Πανεπιστήμιο σας έχει βοηθήσει για όλο αυτό που φτιάχνετε; Και τα τρία μέλη της ομάδας φέραμε μαζί μας ένα Πανεπιστημιακό background και γνώσεις που αποκτήσαμε κατά τις σπουδές μας στις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - εγώ, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής - ο Γιώργος Σιάτρας και Οικονομικών Επιστημών - ο Βασίλης. Φέραμε κυρίως γνώσεις που αποκομίσαμε “κατά” τις σπουδές μας, παρά γνώσεις “από” τις σπουδές μας! Ψάχναμε συνεχώς το κάτι παραπάνω από τις τυπικές σπουδές και είμαστε και οι τρεις μεγάλοι fans του google ως πηγή μόρφωσης και γνώσης - με το Βασίλη, μάλιστα, να κατέχει μαύρη ζώνη στο “Googling”!


Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια; Με τις διακρίσεις μας στους διαγωνισμούς BLUEGROWTH II, TEDxAUEB Tech και ORANGE GROVE “THE

SQUEEZE”, καταφέραμε να έχουμε μία οικονομική υποστήριξη από τη SONY και το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ώστε να μπορούμε να επεκταθούμε με τους ρυθμούς που θέλουμε και να στοχεύουμε σε μια δυνατή σεζόν. Μέσα στους επόμενους μήνες θα κινηθούμε στο Ιόνιο και στις Κυκλάδες για να μιλήσουμε με ακόμη περισσότερους “καραβιέρηδες” και το Μάιο θα ανοίξουμε την εφαρμογή μας ώστε, να μπορεί οποιοσδήποτε να κλείνει τα εισιτήρια του από το κινητό του!


Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο Ελληνικός Τουρισμός; Μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη δραστηριότητα των επισκεπτών, γιατί δε γίνεται σωστή καταγραφή της. Το πρόβλημα με το μεταναστευτικό, που όλοι μας γνωρίζουμε πως αποθαρρύνει τους ξένους ταξιδιώτες να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας, το γνωρίσαμε ακόμα καλύτερα στο Βερολίνο στο International Tourism Expo, μιλώντας με άτομα του χώρου. Έχουμε δει, επίσης, ότι υπάρχει δυσκολία εισόδου της τεχνολογίας στην αγορά, ένα πρόβλημα που σκοπεύουμε να λύσουμε οι ίδιοι. Όμως παντού υπάρχουν προβλήματα και παντού υπάρχουν λύσεις. Προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε τη δική μας λύση στα προβλήματα που εντοπίζουμε.


Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να δημιουργήσει από την αρχή μια startup; Τι πρέπει να προσέξει στα πρώτα του βήματα; σου. Πολλές φορές η λύση σου μπορεί να απέχει από τις ανάγκες τις αγοράς και να χάνεις χρόνο προχωρώντας προς τη λάθος κατεύθυνση. Και τα 5-10 interviews στην αρχή δεν αρκούν! Θέλει συνεχείς επικοινωνίες σχεδόν σε κάθε μεγάλη αλλαγή της πλατφόρμας σου! Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει startup επιχειρήσεις; Που μπορεί να βελτιωθεί; Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι δε σας έχει στηρίξει καθόλου η χώρα; Σίγουρα βλέπουμε αξιοζήλευτα μοντέλα startup επιχειρήσεων στο εξωτερικό με περισσότερη υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από κρατικούς φορείς κτλ. Τα έχουμε ξανά ακούσει και τα έχουμε χιλιοδεί. Το startup, όμως, εκτός από μια προσπάθεια να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο, είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι επιβίωσης υπό συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας - παραφράζοντας τον Eric Ries. Οπότε νομίζω η Ελλάδα είναι το τέλειο που λογικά κάποιος θα έχει και ξεκινάμε να το λύνουμε χωρίς να ρωτήσουμε την αγορά αν όντως έχει αυτό το πρόβλημα! Είναι σημαντικό από τις πρώτες κιόλας μέρες να είσαι κοντά στην αγορά και στα άτομα για τα οποία ετοιμάζεις τη λύση σου. Πολλές φορές η λύση σου μπορεί να απέχει από τις ανάγκες τις αγοράς και να χάνεις χρόνο προχωρώντας προς τη λάθος κατεύθυνση. Και τα 5-10 interviews στην αρχή δεν αρκούν! Θέλει συνεχείς επικοινωνίες σχεδόν σε κάθε μεγάλη αλλαγή της πλατφόρμας σου! Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει startup επιχειρήσεις; Που μπορεί να βελτιωθεί; Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι δε σας έχει στηρίξει καθόλου η χώρα; Σίγουρα βλέπουμε αξιοζήλευτα μοντέλα startup επιχειρήσεων στο εξωτερικό με περισσότερη υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από κρατικούς φορείς κτλ. Τα έχουμε ξανά ακούσει και τα έχουμε χιλιοδεί. Το startup, όμως, εκτός από μια προσπάθεια να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο, είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι επιβίωσης υπό συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας - παραφράζοντας τον Eric Ries. Οπότε νομίζω η Ελλάδα είναι το τέλειο έδαφος για να παίξεις “startupping” με τους φίλους σου! Σίγουρα, το community αυτή τη στιγμή, ίσως επειδή δεν το κάνει έντονα το κράτος, βοηθάει και αποδέχεται εύκολα νέες ιδέες και νέα πρόσωπα.