iq magazine
:CAREER
KEIMENO ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ
ΤHE PERFECT CANDIDATE:
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ. ΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗ ΒΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ, ΜΑΝΑ ΜΟΥ; ΚΙ ΟΜΩΣ, ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ. ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗ ΧΤΙΣΕΙΣ ΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ, ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΘΑ ΨΑΞΕΙ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΒΡΕΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΟΝ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΤΟ POTENTIAL!
ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΕ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ,
ΓΙΝΕΤΑΙ;
ΓΙΝΕΤΑΙ!
01

ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ: Πόσο ρόλο παίζει; Εξαρτάται. Τι σπουδάζεις και τι δουλειά ψάχνεις να βρεις. Προφανώς, αν η δουλειά σου έχει άμεση σχέση με το πτυχίο σου ένας βαθμός πτυχίου κάτω από 6,5 δε θα λειτουργήσει υπέρ σου. Αν έχεις, όμως, ένα μέτριο βαθμό αλλά πολύ πλούσια δραστηριότητα σε άλλους τομείς, θα το σώσεις.

02

ΕΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ:
Περισσότερα και από το βαθμό πτυχίου για το επίπεδο επιμέλειάς σου λένε τα χρόνια που ξόδεψες προκειμένου να πάρεις το πτυχίο σου. Αν δεν έχεις σοβαρό λόγο που ξεπέρασες -κατά πολύ- τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης, ετοιμάσου να κριθείς για την ανικανότητά σου να προσηλωθείς σε κάποιο στόχο, με λίγα λόγια, πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι τεμπέλης.

03

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:
Μη. Σε παρακαλώ μην παρακολουθείς ό,τι σεμινάριο βλέπεις μπροστά σου. Και προπαντός μη γεμίσεις μεθαύριο το βιογραφικό σου με λίστα κατεβατό των σεμιναρίων που έχεις παρακολουθήσει. Θα πεθάνουν από βαρεμάρα. Δεν είπαμε να μην επιμορφώνεσαι, το αντίθετο. Η επιμόρφωση, όμως, θα πρέπει να είναι στοχευμένη, αλλιώς χάνεις πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Έμφαση στην ποιότητα, λοιπόν και όχι στην ποσότητα!

04

ΕΡΓΑΣΙΕΣ:
Οι εργασίες που αναλαμβάνεις είναι σημαντικές για την εξέλιξή σου ως φοιτητή και έχουν ενδιαφέρον σε ένα βιογραφικό, μόνο όταν αυτό απευθύνεται σε κάτι ακαδημαϊκό, υποψηφιότητα για μεταπτυχιακό ή διαδακτορικό ας πούμε. Περίπτωση εργασίας που μπορεί να σε βοηθήσει στο CV είναι η πτυχιακή, όπου μπορείς να επιλέξεις το θέμα να είναι και κοντά στα επαγγελματικά ενδιαφέροντά σου. Γενικό ενδιαφέρον για τον πιθανό εργοδότη έχει η μεθοδολογία που ακολούθησες για την εργασία (συνεντεύξεις, έρευνα, ψηφιοποίηση, coding) και τα αποτελέσματα αυτής, παρά το θέμα της εργασίας καθαυτό. Παρουσίασέ την ως ένα project το οποίο λέει για εσένα πόσο οργανωτικός, συνεπής και αφοσιωμένος είσαι (και άλλα τέτοια χαρίσματα)

05

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Το πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρεις από το πανεπιστήμιο -και είναι εκτός ύλης- είναι πώς να βγεις από το κουτί. Δεν έχει σημασία πόσα 10άρια θα πάρεις στην εξεταστική. Σημασία έχει πώς θα καταφέρεις να γίνεις καλύτερος και τι θα κάνεις για να βελτιώσεις την κοινότητά σου. Υπάρχουν ευκαιρίες μέσα στα πλαίσια των σπουδών, που μπορείς να αρπάξεις. Συμμετοχή σε project και εθελοντικά πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα, εκπαιδευτικές εκδρομές, κοινωνικές δράσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες, αιμοδοσίες, φοιτητικές ομάδες. Βάζοντας τέτοια στοιχεία στο βιογραφικό σου, αποδεικνύεις πόσο οραματιστής, δραστήριος, ευαισθητοποιημένος, εργατικός και επίμονος είσαι. Προσόντα ανεκτίμητα!

06

FEEDBACK - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:
Πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα προσόντα μας, γιατί ίσως τα θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα. Ζήτα τη γνώμη του κοινού! Οι τρίτοι έχουν πάντα μια πιο αντικειμενική άποψη για εμάς. Ρώτα τους συμφοιτητές σου, τους καθηγητές σου και γενικά όποιον έχεις έρθει σε επαφή και συνεργαστεί στο πανεπιστήμιο να σου πουν δυο λόγια για εσένα, σε τι θεωρούν ότι είσαι καλός. Κατάγραψέ τα και βάλτα στη συνοδευτική επιστολή του CV σου.

07

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:
Είναι η πρώτη πρόβα εργασίας, οπότε φρόντισε να την πάρεις σοβαρά. Αξιοποίησε όλες τις πτυχές της πρακτικής και χτίσε καλή σχέση με τους εργοδότες. Μια ευνοϊκή συστατική επιστολή στο τέλος της είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για την επόμενη δουλειά σου.

08

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ:
Όσο και να έχεις προσφέρει και εργαστεί σκληρά για την αγαπημένη σου παράταξη, δε θα σου προτείναμε να την αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Εκτός κι αν θέλεις να πιάσεις δουλειά στο πολιτικό γραφείο κάποιου υπουργού. Του ίδιου κόμματος.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ:

09

Ενασχόληση με φοιτητικές ργανώσεις όπως AIESEC, BEST, GLOVO, ESN, AEGEE, IAESTE και όμοιες είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να επιδείξεις ως φοιτητική “προϋπηρεσία”. Τα παιδιά εκεί κάνουν πραγματική δουλειά, υπάρχει οργάνωση, δομή και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Μόνο κάποιος εργατικός, ανήσυχος και φιλόδοξος νέος θα ασχολούνταν με αυτές, θα σκεφτεί ο εργοδότης σου.

ERASMUS:

10

Απλά πήγαινε για Erasmus και άρπαξε ευκαιρίες για συνεργασίες και ακαδημαϊκές εμπειρίες εκεί. Ποιος δε θέλει έναν άνθρωπο στη δουλειά του που να μπορεί να προσαρμόζεται σε διεθνή περιβάλλοντα και να έχει multicultural επικοινωνιακές δεξιότητες;

MENTORING:

11

Παρέχουν τα γραφεία ΔΑΣΤΑ (γραφεία διασύνδεσης) των πανεπιστημίων οργανωνμένα προγράμματα mentoring για τελειόφοιτους και απόφοιτους οπου μπαίνεις σε ένα οργανωμένο σύστημα και μιλάς απευθείας με ανθρώπους έμπειρους που σε καθοδηγούν σε θέματα καριέρας.