iq magazine
RE:VIEW
KEIMENO ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
BOOKS: READ ME
ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ:
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΠ!

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ;
Ιταλός σημειωτιστής, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1932 στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε. Μιλούσε άπταιστα αρχαία ελληνικά και λατινικά. Ανέπτυξε τη δική του θεωρία στη σημειολογία και το 1966 έγινε καθηγητής της. Αρχικά σπούδασε νομική, την οποία και παράτησε για τη μεσαιωνική φιλοσοφία και λογοτεχνία. Ζούσε με την οικογένειά του σε ένα διαμέρισμα με μια βιβλιοθήκη 50.000 τόμων. Ερεύνησε το ρόλο της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην κοινωνία, καθώς και την επίδραση της τελευταίας στις δυο πρώτες. Έγραψε επτά μυθιστορήματα και γύρω στα σαράντα δοκίμια – μελέτες. Λέγεται ότι το «Eco» είναι το αρκτικόλεξο της φράσης Ex Coelis Oblatus («δώρο εξ ουρανού»). Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2016.


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΩ;
• Γιατί έχει γράψει στο ΕΠΙΜΥΘΙΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ την πιο ωραία φράση για τη σχέση συγγραφέα -λογοτεχνήματος - αναγνώστη (και κατ΄ επέκταση, για τη σχέση δημιουργού - δημιουργήματος): «Ο συγγραφέας θα ’πρεπε να πεθαίνει μετά τη συγγραφή. Για να μην διαταράσσει την πορεία του κειμένου».
• Γιατί κατάφερε να συγκεράσει τον φαινομενικά

ευτελή ποπ κόσμο με την βαθιά διανόηση και κουλτούρα, αναλύοντας μέσω της σημειωτικής τον Τζέιμς Μποντ, τα είδη του καφέ, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρό και τα στυλό Bic.
• Και κυρίως γιατί πολύ απλά, κατέβασε την Επιστήμη από το βάθρο του συντηρητικού και στείρου ακαδημαϊσμού και την προσέφερε απλόχερα στο κοινό, χωρίς να την ευτελίσει ούτε για μια στιγμή.


ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ;
1. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ:
Σε ένα πρώτο επίπεδο, συνοψίζεται στο «Ο Σέρλοκ Χολμς ψάχνει το δολοφόνο σε ένα μοναστήρι του 14ου αιώνα». Σε ένα δεύτερο, αποτελεί φιλοσοφικό στοχασμό πάνω στο Θείο, στην Ηθική και στην Τέχνη. Σε ένα τρίτο, είναι μια διαπίστωση ότι γεγονότα και φαντασία δεν αποτελούν ξεχωριστούς κόσμους, αλλά διαπλέκονται και δημιουργούν την πραγματικότητα. Μη μείνεις στην ταινία με τον Σον Κόνερι – οι αμέτρητες αναφορές του βιβλίου σε πραγματικά γεγονότα και σε άλλα λογοτεχνικά κείμενα θα σε κάνουν να ασχολείσαι για μήνες μαζί του.


2. ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΤΟΥ ΦΟΥΚΩ: Τρεις εκδότες διασκεδάζουν δημιουργώντας το Σχέδιο, μια συνομωσία για την κατάκτηση κόσμου. Όταν όμως συνομωσιολόγοι την ανακαλύπτουν, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Διαβάζεται σαν θρίλερ ή σαν ιστορική πραγματεία. Ωστόσο, δεν είναι παρά μια καυστικότατη σάτιρα και ειρωνική αποδόμηση των θεωριών συνομωσίας και όσων τις πιστεύουν. Σε μια εποχή που τα social media, κατά τα λεγόμενά του, «έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λόχους ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί», η ανάγνωση του ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ επιβάλλεται. Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ΕΔΩ