-->
iq magazine
:ACADEMICS
1990
2015
ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΟΞΗΣ
ΘΑΜΠΟ…
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,
Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ
ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
κειμενο:
Μιχάλης
Μαρκόνης
Απόστολος
Μοσχόπουλος

Αν η προοδος μιας χωρας ξεκινα απο την παιδεια της, μπορει κανεις να καταλαβει γιατι παμε κατά διαολου, οταν στο σημαντικοτερο τομεα, εκει που τιθενται οι βασεις δοξαζονται η ασταθεια και ο παραλογισμος. Τι κι αν περασαν αιωνες από τις μερες του κρυφου σχολειου; Ακομα σε αυτην τη χωρα δεν εχουμε βρει το εκπαιδευτικο συστημα που μας ταιριαζει. Αντιθετως καθε τόσο εμφανιζονται υπουργοι “Σωτηρες” με νομους δραστικους και βιαιους, πολλες φορες, που επιβαλλουν αλλαγες χωρίς τη γνvμη εκεiνων που τους αφοροyν. BTW η παραπαιδεiα και η εξαγωγh φοιτητων συνεχiζει να οργιαζει. Well done!

Αν η πρόοδος μιας χώρας ξε κινά από την παιδεί α της, μπορεί κανεί ς να καταλάβει γιατί πάμε κατά διαόλου, όταν στο σημαντικότερο τομέα, εκεί που τίθενται οι βάσε ις δοξά ζονται η αστάθεια και ο παραλογισμός. Τι κι αν πέρασαν αιώνες από τις μέρες του κρυφού σχολεί ου; Ακόμα σε αυτήν τη χώρα δεν έχουμε βρει το εκπαιδευτικό σύσ τημα που μας ταιριάζει. Αντιθέτως κάθε τόσ ο εμφανίζονται υπουργοί “Σωτήρες” με νόμους δραστικούς και βίαιους, πολλές φορές, που επιβάλλουν αλλαγές χωρίς τη γνώμη εκεί νων που τους αφορούν. BTW η παραπαιδεί α και η εξ αγωγή φοιτητών συνεχίζει να οργιάζει. Well done!

Κάτσε καλά Γεράσιμε!

(09/1996-04/2000)

Ο νόμος Αρσένη ήταν μια τεράστια επιτυχία. Τόσο μεγάλη που χρειάστηκε ο επόμενος (Πέτρος Ευθυμίου) 1-2 χρόνια για να συμμαζέψει το χάλι και να αποκαταστήσει τις αδικίες που επέφερε το χάος του πρώτου.

Ανάμεσα λοιπόν στα «κατορθώματα» του Γεράσιμου Αρσένη ήταν τα παρακάτω:

Α. Η κατάργηση της επετηρίδας για διορισμό και η καθιέρωση εξετάσεων ΑΣΕΠ (αλλά χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη μεταβατικού συστήματος). Αποτέλεσμα αυτού ήταν να γίνουν οι πρώτες εξετάσεις σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και να χρειαστεί ο επόμενος Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου να δώσει λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με πάνω από 120.000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Β. Αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα για τη πρόσβαση στα ΑΕΙ /ΤΕΙ που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Τον Δεκέμβριο του 1998 έγιναν μαζικά συλλαλητήρια, τα 2/3 των λυκείων ήταν κλειστά, ενώ είχαν αρχίσει καταλήψεις γυμνασίων. Τελικά η ένταση εκτονώθηκε με την απόφαση να είναι προαιρετικές οι (πανελλήνιες) εξετάσεις στη Β’ λυκείου. Ένα από τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων ήταν η ευρηματικότητα των μαθητών στα συνθήματα.


Ο Πέτρος Ευθυμίου (04/2000-03/2004) θα άξιζε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτό το αφιέρωμα, αλλά ο μόνος λόγος που μπαίνει μαζί με τον Γ. Αρσένη είναι γιατί κυρίως είχε ως δουλειά του να ηρεμήσει την κατάσταση και να κατευνάσει τα πνεύματα που είχαν οξυνθεί λόγω του προκατόχου του. Επί υπουργίας του, λοιπόν, έγιναν τα εξής: Ομαλοποίησε την κατάσταση αναφορικά με τις τις Πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΑΕΙ , ΤΕΙ , ελαττώνοντας τα εξεταζόμενα μαθήματα σε 9, καθώς και στο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Το εξεταστικό σύστημα Αρσένη απέκτησε «άρωμα Δεσμών», ενώ θεσμοθέτησε το ολοήμερο δημοτικό σχολείο και την ολοκλήρωση προγραμμάτων εξοπλισμού σχολείων με Η.Υ. – εργαστήρια.

Εμπρός….πίσω!

(04/1990-01/1991)

Τι έλεγε, λοιπόν, ο περίφημος εκείνος νόμος Κοντογιαννόπουλου;

«Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ , περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ανάμεσά στα σχολεία που βρίσκονταν υπό κατάληψη ήταν και το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, με πρωτοστάτη τον 16χρονο μαθητή Αλέξη Τσίπρα.

Τα γεγονότα που ακύρωσαν τη μεταρρύθμιση γνωστά και λίγο ως πολύ αναφέρθηκαν στην εισαγωγή, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κατηγορήσει τον τότε ΥΠΕΠΘ ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας Τεμπονέρα. Είχαμε βέβαια και άλλους 4 θανάτους στο μεταξύ από φωτιά μετά από μια πορεία διαμαρτυρίας για το θάνατο του εκπαιδευτικού, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι που θυμούνται πολλοί.

Μέσα στη δεκαετία όμως είχαμε και άλλον ένα υπουργό που πήγε να μεταρρυθμίσει τη Παιδεία και ήταν ο δεύτερος που έφαγε τα μούτρα του.

ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΟΞΗΣ
ΘΑΜΠΟ…

αξιολόγησης, κατάργηση του θεσμού της πρυτανείας, αυστηρός έλεγχος του χρόνου φοίτησης κ.ά. Αν και το παραπάνω νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ολόκληρο ποτέ, αν και πέτυχε τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΑΕΙ , ενώ τα περίφημα Συμβούλια Διοίκησης που εισήγαγε αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό όργανα μη ελέγξιμα από οποιονδήποτε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ήταν σε διαρκή σύγκρουση τόσο με την ακαδημαϊκή όσο και την φοιτητική κοινότητα. Καταλήψεις διαρκείας και απεργίες ήταν λίγες από τις μαζικές αντιδράσεις που φυσικά επακολούθησαν, με φοιτητές και καθηγητές να έχουν σοβαρές ενστάσεις στην εμποροποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νόμος φυσιολογικά ανεστάλη από τον επόμενο υπηρεσιακό υπουργό κ. Μπαμπινιώτη, μέχρι να έρθει η σειρά του τελευταίου στη λίστα μας να τα κάνει όλα μπάχαλο.

Καταλήψεις διαρκείας και απεργίες ήταν λίγες από τις μαζικές αντιδράσεις που φυσικά επακολούθησαν, με φοιτητές και καθηγητές να έχουν σοβαρές ενστάσεις στην εμποροποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μαριέττα Γιαννάκου

τις καταλήψεις άκου…

(03/2004-09 2007)

…και ρώτα τον Αρσένη
τι σε περιμένει!

Η Μαριέττα Γιαννάκου το 2006 αποφασίζει μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Παιδεία και, όπως κάθε πολιτικός στη θέση του ΥΠΕΠΘ που αποφασίζει να αλλάξει αυθαίρετα κάτι, τρώει και αυτή με τη σειρά της τα μούτρα της. Οι καταλήψεις του 2006-2007 έγιναν καθώς η κ.Γιαννάκου επεδίωξε μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Παιδεία, με αποκορύφωμα τις απουσίες, τη διαγραφή φοιτητών, την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και φυσικά την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το 2007, αλλά δεν εφαρμόστηκε κατ’ουσία σε μεγάλο βαθμό από κανέναν. Προσθέστε σε αυτά και το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λόγω του ότι ανέφερε τις σφαγές στη Σμύρνη κατά την καταστροφή της ως «συνωστισμό» και έχετε μια εικόνα της θητείας της.



Μέχρι που ήρθε η Άννα

και το μνημόνιο…

(10/2009-03/2012)

Στα πλαίσια του περίφημου νόμου Διαμαντοπούλου ήταν η επιστροφή χιλιάδων εκπαιδευτικών πίσω σε σχολεία, η συγχώνευση πολλών σχολικών μονάδων, αλλά και η αλήστου μνήμης καθυστερημένη διανομή βιβλίων και CD που είχε ως αποτέλεσμα την εξαιρετική πλάκα που σκάρωσε η Ελληνοφρένεια και δημιούργησε τεράστιο χαβαλέ σε όλα τα media. Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων τριετή φοίτηση, κατάργηση του ασύλου, δημιουργία επιτροπών

πολιτιστικά αντικείμενα σχετικά με την κάθε γλώσσα.
Βρεθήκαμε λοιπόν ενώπιον της μεγαλύτερης προσπάθειας για συγχώνευση τμημάτων βάσει μιας έρευνας που είχε κάνει το Υπουργείο και που, φυσικά, αποτέλεσε τον «οδηγό» για τις σφοδρές αντιδράσεις και καταλήψεις που ακολούθησαν. Μία μικρή λεπτομέρεια βέβαια: Η μελέτη διεξήχθη από γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που όλως περιέργως προσέφερε ιδιωτικά πτυχία σε όλους τους τομείς που θίγονταν άμεσα. Το σχέδιο «Αθηνά» τελικά δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του μετά από πολύμηνους αγώνες φοιτητών και καθηγητών, ενώ η μεταρρύθμιση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις που εισήγαγε ο υπουργός και αυτή τέθηκε εν μέρει στον πάγο καθώς η περίφημη «Τράπεζα Θεμάτων» απέτυχε παταγωδώς.
Και μένει βέβαια το εξής ερώτημα. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα το παίξει «μαθητευόμενος μάγος» χωρίς να ρωτήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους; Για να δούμε και τη νέα κυβέρνηση…

Το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» σε συνδυασμό με τις διαθεσ ιμότητες εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσε ις τμημάτων, την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ήταν στην ουσί α λίγα από τα μέτρα που εί χαν σκοπό να εξ οικονομήσ ουν χρήματα λόγω λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

«Μα μιλάνε ξένες γλώσσες σε

ξενόγλωσσα τμήματα…;

Η περίπτωση Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου πρέπει να είναι από τις πιο περίεργες σε αυτή τη λίστα, καθώς μιλάμε για Υπουργό που πήγε να εφαρμόσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που είχε σχεδιαστεί όπως ψιθυριζόταν επί υπουργίας Διαμαντοπούλου. Το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» σε συνδυασμό με τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ήταν στην ουσία λίγα από τα μέτρα που είχαν σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.



Η περίπτωση-παράδειγμα των ξένων φιλολογιών αποτελεί ενδεικτική του αλαλούμ που προκαλούσε το σχέδιο «Αθηνά».

Οι ξένες φιλολογίες, λοιπόν, επρόκειτο να συμπτυχθούν όλες σε ένα τμήμα, όπου αναλόγως τη γλώσσα που θα ήθελε ο υποψήφιος θα διάλεγε τη δική του ειδίκευση. Αυτό θα είχε βέβαια ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η αξία των πτυχίων, τη μη αναγνώρισή τους στο εξωτερικό (καθώς προβλεπόταν ένα υβρίδιο «Ξένης Φιλολογίας» με εντελώς ασαφές αντικείμενο) ενώ θα χανόταν ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας τους, μετατρέποντας τις ξενόγλωσσες φιλολογίες σε ΑΕΙ με επίκεντρο γλωσσομάθειας. Όταν, μάλιστα, αντιπροσωπεία των ξένων φιλολογιών συναντήθηκε με τον υπουργό και του εξήγησε το χαρακτήρα των ανεξάρτητων τμημάτων και το έργο που επιτελείται εκεί, αυτός απόρησε που δεν είχε ακούσει ποτέ ότι οι φοιτητές δε μάθαιναν απλά τη γλώσσα εκεί, αλλά αντιθέτως εμβάθυναν σε γλωσσολογικά-λογοτεχνικά-μεταφραστικά-