iq magazine
:CAREER
KEIMENO ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ
ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ.
FRESH(MEN)
GOALS
ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΡΕ ΣΥ; ΕΙΣΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ! Φ-Ο-Ι-Τ-Η-Τ-Η-Σ! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΝΑΡΑΚΙ. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. CH-CH-CH-CH-CHANGES. ΑΥΤΗ ΕΔΩ Η ΣΤΗΛΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ. ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΚΡΗ ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.

Με τις πολύτιμες συμβουλές του Μάνθου Ματθαιίδη Σύμβουλου ανθρώπινου δυναμικού στην Qmetric HR and Career solutions www.qmetric.gr


01

CAREER PATH:
Το πρώτο που θα κάνεις είναι να στοχεύσεις στο ανώτατο σημείο που θέλεις να φτάσεις επαγγελματικά. Ναι από τώρα! Αν π.χ. έχεις σπουδές στα χρηματοοικονομικά ο απώτερος στόχος θα μπορούσε να είναι να γίνεις στα επόμενα δέκα χρόνια οικονομικός διευθυντής σε μια μεγάλη εταιρεία. Το ‘χουμε; Πάμε παρακάτω.

02

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:
Από τη στιγμή που επιλέξεις πού θέλεις να φτάσεις, θα πρέπει να επιλέξεις επιμέρους στόχους που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το βασικό σκοπό σου.

03

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Θα σε βοηθήσει σε αυτό να θέτεις χρονικά όριο για την επίτευξη των επιμέρους στόχων. Παράδειγμα: «Είμαι πρωτοετής στο Χρηματοοικονομικό και θέτω ως στόχο για όσο θα διαρκέσουν οι σπουδές μου να πάρω το pro ciency, να πάρω κάποια πιστοποίηση σχετική με την ειδικότητά μου (π.χ. πιστοποίηση στα διεθνή λογιστικά πρότυπα) να παρακολουθήσω 4-5 σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών μου και της μελλοντικής δουλειάς μου, να παρακολουθήσω κάποια συνέδρια και να φύγω για Erasmus». Πολύ σημαντικό είναι να μην τραβάει πολύ το πτυχίο. Ένας αιώνιος φοιτητής ξεκινά με ένα ντισαβαντάζ, καθώς θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ασυνεπής, τεμπέλης κι ότι μπορεί να τηρεί προθεσμίες. Η αγορά εργασίας είναι αγώνας δρόμου. Όσοι τελειώνουν πιο νωρίς με γρήγορα και μεθοδευμένα βήματα έχουν προβάδισμα.


04

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ:
Αν δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις να θέτεις στόχους και χρειάζεσαι καθοδήγηση, υπάρχουν πηγές να σε βοηθήσουν.

Πηγή Α

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ-
Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ
Το Γραφείο Διασύνδεσης, μια δομή που διαθέτουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στόχο έχει να συνδέσει τις σπουδές με την αγορά εργασίας. Μπορείς να το επισκεφτείς από την πρώτη μέρα. Θα σου ανοίξει τα μάτια.

Πηγή Β

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΟΙ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
Παρέχουν εξατομικευμένα και εξειδικευμένα εργαλεία για να αναλύσουν το επαγγελματικό προφίλ σου. Μπορούν να αναλύσουν και να εντοπίσουν τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις φιλοδοξίες σου, με βάση τα αποτελέσματα διαφόρων τεστ και σε κατευθύνουν με διάφορες δράσεις και συμβουλές.

Πηγή Γ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ- ΜΙΑ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Κατά καιρούς πραγματοποιούνται διάφορες ενδιαφέρουσες ημερίδες και εκδηλώσεις από φορείς, αλλά και ιδιώτες που σκοπό έχουν να φέρουν τους εργοδότες σε επαφή με τους μελλοντικούς επαγγελματίες, αλλά έχουν και συμβουλευτικό. Είναι πολύ καλή ευκαιρία και για networking (βλέπε step 4). Μην τα χάσεις!

Πηγή Δ

INTERNET- ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ
Υπάρχουν μελέτες που δημοσιεύονται κατά καιρούς από εταιρείες Human Resources (KPMG, ICAP) για τις τάσεις της αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους, που μπορούν να σου ανοίξουν νέες προοπτικές, γιατί, αν ξέρεις από νωρίς ποιες είναι οι νέες ανάγκες εκεί έξω, μπορείς να προετοιμαστείς ανάλογα. Ρίχνε επίσης μια ματιά και στα site ηλεκτρονικής στελέχωσης. Παρακολουθώντας κανείς τη ροή και το είδος των αγγελιών μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το κατά πόσο υπάρχει ζήτηση σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
05

NETWORK
Ο καθηγητής μέντορας
Μόλις μάθεις τα κατατόπια θα πρέπει να αρχίσεις να δικτυώνεσαι. Οι καθηγητές έχουν ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές κατά τις οποίες μπορείς να τους επισκέπτεσαι και να τους ζητάς συμβουλές για το πώς να κινηθείς ακαδημαϊκά για να γίνεις καλύτερος σε αυτό που σπουδάζεις, να τους ρωτάς πώς τα κατάφεραν αυτοί να κάνουν ότι έκαναν. Θα το εκτιμήσουν και θα μάθεις πολλά.

Μια φιλική συμβουλή
Υπάρχει στον ευρύτερο οικογενειακό- φιλικό σου κύκλο κάποιος άνθρωπος του οποίου την καριέρα θαυμάζεις; Μπορείς να κουβεντιάσεις μαζί του και να ζητήσεις τη συμβουλή του για το πώς έφτασε εδώ που έφτασε αλλά και να αποσπάσεις πιο insider πληροφορίες για τη φύση της συγκεκριμένης δουλειάς.

Συμφοιτητές
Φοιτητές από μεγαλύτερα έτη μπορούν να σε καθοδηγήσουν σε θέματα σχολής και να σε ξεμπλοκάρουν. Μεταπτυχιακοί φοιτητές με ανοιχτό μυαλό θα είναι σε θέση να σου δώσουν συμβουλές για την εξέλιξή σου. Φοιτητές από το έτος σου θα γίνουν οι αυριανοί συνεργάτες σου σε μια ομαδική εργασία και όλοι αυτοί θα είναι, ίσως οι μελλοντικοί σου συνεργάτες στη δουλειά.



06
ΓΙΝΕ ΚΑΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ
Παρακολούθα τις διαλέξεις. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Θα παίρνεις γνώση από πρώτο χέρι, θα καταλαβαίνεις τι διαβάζεις στην εξεταστική, άσε που τα sos των εξεταστικών είναι αυτά στα οποία δίνεται περισσότερο βάση στην αίθουσα.

ΕΣΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟΣ

07

Επειδή, όπως καταλαβαίνεις, ισχύει το λίγες θέσεις εργασίας/πολλοί απόφοιτοι/ μεγάλος ανταγωνισμός, δε θα πρέπει να αρκεστείς στο πτυχίο σου και μόνο για να διεκδικήσεις τη δουλειά των ονείρων σου. Πέρα από τα τυπικά προσόντα (skills), δηλαδή σπουδές, και πιστοποιήσεις που να τις αποδεικνύουν, είναι και τα λεγόμενα και τα soft skils, τα ποιοτικά που διαφοροποιούν υποψήφιο από υποψήφιο στην τελική επιλογή. Π.χ.:
• Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών όπως το Erasmus λένε για σένα ότι είσαι ικανός να λειτουργήσεις σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, ότι έχεις την εμπειρία του να ζεις στο εξωτερικό, να χειριστείς μια ξένη γλώσσα.
• Συμμετοχή σε προγράμματα προσομοίωσης μπορούν να πουν πολλά για την αναλυτική σου ικανότητα, τη διαπραγμάτευση και πολλά άλλα τέτοια. Γίνονται εικονικές δίκες για φοιτητές νομικής, αγώνες επιχειρηματολογίες, εικονικά κοινοβούλια, ακόμη και συνέδρια που προσομοιώνουν πιστά τα αντίστοιχα του ΟΗΕ (MUN).
•Εργασίες στη σχολή: Θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των θεμάτων που θα υλοποιήσεις, όταν δίνεται επιλογή. Τα θέματα να είναι σχετικά με τη θέση εργασίας στην οποία στοχεύουμε, όχι το ευκολάκι για να περάσουμε το μάθημα.
• Πολλές σχολές έχουν προαιρετική τη συγγραφή διπλωματικής. Καλό θα είναι να επιδιώξεις να τη γράψεις κι ας είναι κουραστικό και αγχωτικό. Παρόλα αυτά, είναι δείγμα συστηματικής δουλειάς..
• Σεμινάρια: Παρακολουθώντας (με μέτρο) συναφή με τη μελλοντική σου δουλειά σεμινάρια θα συμβάλλεις στην κατάρτισή σου και θα δείξεις στο βιογραφικό σου ότι την ψάχνεις συνεχώς.
• Φοιτητικές δουλειές. Πέρα από το χαρτζιλίκι θα σε βοηθήσουν να ψηθείς και να αναπτύξεις πτυχές της προσωπικότητάς σου. Κάθε φοιτητικό επάγγελμα έχει κάτι να σου προσφέρει και θα το αξιοποιήσεις στο βιογραφικό σου.