iq magazine
:ΘΕΜΑ
KEIMENO: ΒΙΒΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

#exetastiki

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΗ
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ!

ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΤΥΧΗ ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΜΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΞΗ ΑΓΝΩΣΤΗ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ, ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ Ή ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕΙ.

ΝΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ!

ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΟΥ:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

Το «κακό» στην προφορική εξέταση είναι ότι το αν θα περάσεις το μάθημα εξαρτάται από μία- δύο ερωτήσεις οι οποίες μάλιστα μπορούν να οδηγήσουν και σε κάποια extra ερώτηση του καθηγητή ανάλογη με την απάντηση που θα δώσεις. Αν σκεφτούμε κιόλας ότι τα περισσότερα μαθήματα που εξετάζονται με αυτό τον τρόπο είναι θεωρητικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην αρκεστείς απλά στην απομνημόνευση ημερομηνιών και ονομάτων. Διάβασε την προτεινόμενη βιβλιογραφία και ψάξε στο ίντερνετ για να αποκτήσεις μία σφαιρική άποψη.

ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πριν πας στην εξέταση, κάνε μια μικρή έρευνα μόνος σου. Ρώτα άτομα από προηγούμενα έτη για τις ερωτήσεις που έκανε ο καθηγητής σε προηγούμενες εξεταστικές. Συνήθως οι ερωτήσεις στις προφορικές εξετάσεις είναι πάνω κάτω οι ίδιες, όχι πως θα διαβάσεις μόνο αυτά, αλλά σίγουρα θα τα κρατήσεις στην άκρη του μυαλού σου σαν τα «SOS».

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ:
CONFIDENCE IS THE KEY

Σε μια προφορική εξέταση η αυτοπεποίθηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Προσπάθησε να μη θυμίζεις πρόβατο για σφαγή. Βγάλε τα χέρια από τις τσέπες σου γι’ αυτό το δεκάλεπτο και προσπάθησε να μην τα κρατάς σταυρωμένα – πολλοί το θεωρούν ως ένδειξη εχθρικότητας. Χαμογέλα, και στάσου περήφανα μέχρι να έρθει η σειρά σου να μιλήσεις. Δείξε στον καθηγητή ότι ήρθες εδώ όχι επειδή δεν είχες κάτι καλύτερο να κάνεις, αλλά επειδή προετοιμάστηκες καλά για να περάσεις το μάθημα.

ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ

Πάρε λίγα δευτερόλεπτα πριν απαντήσεις και μίλα αργά. Έτσι θα συγκρατήσεις τη ροή του λόγου σου και, παράλληλα, θα γίνεις κατανοητός και από τον καθηγητή. Όσο για τα ντεσιμπέλ της φωνής, μίλα δυνατά -κοίτα μόνο μην το παρακάνεις και καταλήξεις να ακούγεσαι σαν πωλητής στην λαϊκή. Προσπάθησε οι απαντήσεις σου να μην καταλήγουν σαν ερωτήσεις στο τέλος, γιατί αλλιώς θα ακολουθήσει και η κλασική καθηγητική ατάκα: «Ρωτάς ή απαντάς;»

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ:
ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αν δεν είσαι τόσο σίγουρος για το διάβασμα που έκανες, πήγαινε λίγο νωρίτερα από την ώρα που εξετάζεσαι. Οι ερωτήσεις συνήθως επαναλαμβάνονται οπότε ρώτα συμφοιτητές που βγήκαν από την εξέταση για ερωτήσεις, πάρε και τις σημειώσεις σου μαζί, και ποτέ δεν ξέρεις. Είναι πολλοί οι τυχεροί που έχουν περάσει μάθημα με αυτόν τον τρόπο.

ΚΑΝΕ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ
ΑΥΘΕΝΤΙΑ:

Σε μία ερώτηση κρίσεως οι επικλήσεις στην αυθεντία είναι αν μη τι άλλο απαραίτητες. Ειδικά αν η αυθεντία είναι ο ίδιος ο καθηγητής ο οποίος έχει γράψει και το βιβλίο το οποίο μελέτησες.

ΚΑΙ ΑΝ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ;

Αν η ερώτηση δεν είναι μια ξερή ημερομηνία, έχεις ακόμη ελπίδες να το περάσεις το μάθημα. Θα εφαρμόσεις το σύστημα «Πολιτικός σε όλες τις χώρες». Πήγαινε την ερώτηση «από γύρω», χρησιμοποίησε αυθεντίες και γεγονότα που αφορούν αυτό που ρώτησε. Δείξε του με λίγα λόγια ότι δεν ήρθες αδιάβαστος, αλλά έτυχε να μην γνωρίζεις αυτή τη συγκεκριμένη πληροφορία.